A lengéscsillapítókról

A Lengéscsillapítókról

Egy kis elmélet és néhány jó tanács!

A gépkocsi mozgását a kerekek és az úttest érintkezési felületén fellépő vonó, fékező és oldalvezető erők határozzák meg. Ezen erők a kerekek statikus terhelésétől, és a futómű lengései miatt fellépő dinamikus erőktől függnek. A gépkocsi stabilitásának alapvető feltétele a kerekek és az úttest közötti nyomóerő változás minimálisra csökkentése. Ezt a lengéscsillapító a mozgási energia egy részének elnyelésével illetve hővé alakításával éri el. Mindebből következik, hogy közlekedés biztonsági szempontból a lengéscsillapító a futómű egyik legfontosabb alkatrésze.

Meghibásodása általában – a benne lévő alkatrészek kopása miatt – lassan, fokozatosan történik. Ez azért nagyon veszélyes, mert emiatt a vezető a folyamatosan romló menettulajdonságokhoz – akaratlanul is – alkalmazkodik és megszokja. Ezért ajánlatos a lengéscsillapítók kb.: 10-20 ezer kilométerenkénti ellenőrzése.

Néhány jó tanács, ha cserére kerül a sor:

A lengéscsillapítókat célszerű párban cserélni mivel csak így biztosítható, hogy az egy tengelyen lévő alkatrészek közötti eltérés a gyárilag megengedett határértéken belül legyen.
Amennyiben új vásárlása mellet dönt érdemes a gyári eredetihez ragaszkodni. Sokféle márkájú utángyártott kapható, melyek ára jóval a gyári ár alatt van, de sajnos a minőségük is. Fontos még, hogy amennyiben szükséges, cseréljük ki a felütőt és a porvédő sapkát is, mivel állapotuk jelentősen befolyásolja az élettartamot.

 

Lengéscsillapító az Ön igényeinek, vezetési stílusának megfelelően, a gyárival megegyező (vagy annál is jobb) minőségben!
SOS javítás – Szükség esetén akár két óra alatt megtörténik a felújítás

Mit ajánlunk?

Útminőség figyelembe vétele

Az általunk felújított lengéscsillapítók paramétereit a hazai mostoha útviszonyoknak megfelelően állítjuk be

Megfelelő ár/érték arány

Áruk az eredetinek csak 30-60% százaléka, minőségük azonban eléri, sőt meg is haladhatja azt

Egyedi igények

Nagy terhelés, (utánfutó, lakókocsi, stb.) emelt ültetett, sport futóművekhez egyedi méretű és karakterisztikájú lengéscsillapítók kellenek.

Szerviz

Kérésre – előzetes egyeztetés után – az általunk felújított lengéscsillapítók ki- és beszerelését is vállaljuk.

Garancia

Munkáinkra 1-3 év garanciát adunk!

Tapasztalat

Ingyenes szaktanácsadás több, mint 40 év tapasztalattal ebből 20 év versenyzői múlt

A Közlekedési Felügyelet által kiadott H 8 06 10 engedéllyel rendelkezünk!